Anne van Riet


Schilderen, tekenen, fotograferen of collages maken: het zijn persoonlijke manieren om me te uiten, of om verdrietige of juist fijne ervaringen te verwerken. Beeldende expressie ligt aan de basis van veel keuzes in mijn leven. Als kind liep ik al met een potlood in mijn hand en tekende ik wat ik zag, voelde of wenste. Maar destijds was er op het VWO destijds weinig aandacht voor kunstvakken en het koste me moeite om motivatie te vinden en mijn diploma te halen. Na een periode van zoeken en dwalen introduceerde de docent van een tekencursus mij in het vak grafische vormgeving. Ik kreeg weer motivatie, haalde mijn diploma en ging studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Die vier jaar vol inspirerende uitdagingen vormden een rijke voedingsbodem voor creatieve ontwikkeling en zelfkennis. Na mijn afstuderen ging ik op reis, hongerig naar nog meer avonturen. Ik werkte als grafisch ontwerper en artdirector bij verschillende ontwerpbureaus en belandde uiteindelijk weer in Zeeland, de provincie waar ik zelf opgroeide. En nog steeds woon ik hier met plezier, inmiddels met mijn twee kinderen en een labradoodle. Die overigens allemaal voor voldoende avontuur zorgen. 😉

In mijn werk als ontwerper heeft het sociale aspect mij altijd bijzonder geboeid. Het samenwerken in een team, de omgang met mensen en het leren van elkaar, daar haal ik veel energie uit. Dat ik die energie kan doorgeven en losmaken, merk ik ook tijdens gastlessen en workshops voor kinderen en studenten. Het is soms lastig om gevoelens te herkennen, ervaringen te verwerken of om je eigen keuzes te maken. Dan lukt het niet om woorden te vinden of zijn er juist te veel woorden of gedachten. Het beeldend werken is een krachtig middel, het kan deuren openen en perspectief geven op nieuwe wegen. Het kan je helpen om je eigen gedachten, gevoelens en handelingen te verkennen, waar te nemen en te veranderen. 

Vanuit deze ervaringen, en vanuit mijn ervaringen als moeder en mantelzorger, heb ik de keuze gemaakt om mijn werkveld uit te breiden en de opleiding tot creatief therapeut te volgen aan Arteveldehogeschool in Gent.

Binnen het team van VIVO werk ik met leuke, ervaren en enthousiaste collega’s. We begeleiden kinderen, jongeren, hun ouders en volwassenen op creatieve en lichaamsgerichte wijze bij het ontwikkelen van vertrouwen en inzicht in relatie tot zichzelf en tot hun omgeving. In de creatieve coaching worden verschillende materialen en technieken aangeboden; zoals tekenen, kleien, schilderen en collages maken, maar bijvoorbeeld ook door schrijven of fotografie. Daarbij gaat het vooral om het proces: iedereen kán het!

Door te ontdekken, je zintuigen en je fantasie te gebruiken, krijg je ruimte voor groei. En: Het is nog leuk ook!

Ik ontmoet je graag bij VIVO!