Claudia Fritz

‘Ieder mens in zijn kracht’

Ik ben Claudia Fritz. Een van de gezichten achter VIVO. Belangrijke waarden in mijn werk en leven zijn vrijheid, plezier, verbinden, groeien en gezien worden. Persoonlijk contact, enthousiasme en lichaamsgericht werken kenmerken mijn werkwijze.

Betrokken bij wat mensen beweegt
Van nature ben ik betrokken bij wat mensen beweegt. Dat heeft aan de basis gestaan van het besluit daar mijn werk van te maken. Daarbij speelt ook mijn onzekerheid en kwetsbaarheid als kind, vrouw en moeder een grote rol. We leven in een wereld van prestatie en competitie. Aanpassen aan de omgeving en de ander en sterk moeten zijn. Lang heb ik mijzelf hierin laten meenemen totdat ik mijzelf niet meer prettig voelde onder deze omstandigheden.

Contact met je binnenkant
Ik ben op zoek gegaan naar wie ben ik en wat mijn hartsverlangens zijn: zachtheid, kwetsbaarheid laten zien, vanuit rust kunnen bewegen en leven en gezien worden. Ik heb een aantal cursussen gevolgd op het gebied van ademhaling en persoonlijkheidsontwikkeling. Hierin heb ik ervaren hoe het kan voelen om contact te maken met mijn binnenkant, je gevoel op een zachte manier. Mijn kwetsbare kant te durven tonen die mijn zachte en vrouwelijke kant naar boven haalt. Ik liet vroeger vooral niet zien waar ik moeite mee had, mijn onzekere kant en kwetsbare kant. Ik mocht niet moe zijn omdat ik dan niet sterk was en niet gezien werd. Als een soort sneltrein leefde ik zonder regelmatig adem te halen en te voelen wat ik nodig had.

Door rust geniet ik
Door een lange zoektocht vallen de puzzelstukje steeds meer op zijn plaats. Ik mag er zijn zoals ik ben, ieder mens in zijn kracht. De rust die ik nu dagelijks voel geeft mij de mogelijkheid meer te kunnen genieten van het leven, vanuit rust te kunnen werken en te voelen wat ik zelf nodig heb en wat anderen nodig hebben. Door je eigen kwetsbaarheid toe te laten kan je ook de kwetsbaarheid in een ander zien.

Inspiratie om het beste uit jezelf te halen
Met mijn levensmotto ‘Ieder mens in zijn kracht’ zorg ik ervoor dat ik mijzelf en anderen inspireer het beste uit jezelf naar boven te halen. Mijn drijfveer bij alles wat ik doe gaat over ‘ruimte om te worden, te zijn wie je bent en gezien worden.’ Dit wil ik graag iedereen laten ervaren en ik zie dit als een persoonlijke bijdrage aan de maatschappij.

Gevolgde opleidingen
– CIOS sport en bewegen
– HBO-SPH
– Lichaamsgerichte coaching, Tridance in Maastricht
– Intuitieve ontwikkeling
– Basiscursus Sherborne Bewegingspedagogiek
– Gevoelig (mee)bewegen, HSP coaching

Gevolgde trainingen
– DDG-training dreigend destructief gedrag bij De Mark in Breda
– Training in psychosociale weerbaarheid voor kinderen en ouders
– Ho, tot hier en niet verder, bij het instituut uit eigen beweging
– Methodiektraining Ho, tot hier en niet verder
– Rots en watertraining
– Weerbaarheidstraining specifiek voor meisjes en vrouwen
– Weerbaarheidstraining voor kinderen met autismespectrumstoornissen
– Ademtraining Art of living
– Masterclass “omgaan met verlies bij kinderen en jongeren”